top of page

İKİ 28 YAŞ

Güncelleme tarihi: 25 May 2023

Roger Garaudy 4 Mart 1941’de, Kuzey Afrika’da dikenli tellerle çevrili bir kumulun eteğinde yüzlerce tutsakla birlikte marş söylemektedir. Yüzlerce tutsak, İspanya İç Savaşı’na gönüllü katılmış uluslararası tugaydan bir kafileyi selamlamaktadır. Etrafta ne bir ağaç, ne bir su kaynağı vardır. Tutsaklardan sorumlu komutan susmalarını emretmektedir. Tutsaklar bu emri dinlemezler ve marş söylemeye devam ederler:

- Hayatı karşılamayaaa…

Çölün sıcağında birçok gırtlaktan çıkan bir tek ses dalgalanır. Komutan bunun üzerine elinde makineli tüfek olan muhafızlara ateş emri verir. Muhafızlar Kuzey Afrikalı Müslümanlardan oluşmaktadır. O muhafızlar silahsız tutsaklara ateş etmezler. Roger Garaudy 28 yaşındadır. Ölmez. Bu olaydan sonra tam 71 yıl daha yaşar.

*


Auschwitz Toplama Kampı’nda 10. Blokla 11. Blok arasındaki ölüm duvarı.
Auschwitz Toplama Kampı’nda 10. Blokla 11. Blok arasındaki ölüm duvarı.

Polonya’nın Krakow şehrinin yakınlarında yer alan Auschwitz toplama kampında 10. Blok ile 11. Blok arasında bir duvar vardır. Bu kampta kurşuna dizilecekler bu duvarın önünde kurşuna dizilirdi. Komutan emir verdiğinde muhafızlar ateş ederdi.

Roger Garaudy’nin ölümden kurtulduğu 4 Mart 1941 günü bu duvarın önünde kurşuna dizilmek için tutulan hiç kimse sağ kurtulmadı. Bu duvarın önünde kurşuna dizilmek için duran 28 yaşındaki hiçbir tutsak, 28 yıldan daha fazla yaşayamadı.


VAR OLMA NOTLARI 2. BASKI




287 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page