top of page

AMERİKAN İSTİHBARATININ FONLARIYLA YARATICI YAZARLIK!

Güncelleme tarihi: 8 Eyl 2019

Iowa International Writing Program 1967 ‘de Paul Engle tarafından kurulmuştur. Bu program herhangi bir yazarlık programı değildir. Soğuk Savaş Döneminde Kapitalist blokun kültür-sanattaki karargahı, CIA’nın kültür şubesi Kültürel Özgürlük Komitesi, Farfield Vakfı, Ford Vakfı ve Asya Vakfı gibi CIA’nın paravan vakıflarından fonlanmıştır. http://iwp50.grad.uiowa.edu/the-st…/documents-and-histories/


P. Engle muhafazakar iş adamlarından “özgür dünya” değerlerini korumak” ve “komünizmle savaşmak” gerekçesiyle on binlerce dolar bağış toplamıştır. Iowa Uluslararası Yazarlık Programı, soğuk savaşta 3. dünya ülke yazarlarını Amerikan değerlerine göre yetiştirmek ve komünizme karşı savaş amacıyla kurulmuş bir SOĞUK SAVAŞ KURUMUDUR. Bunlar, yakıştırma ya da komplo teorileri değil bizzat kendilerinin söylediği-yazdığı aleni bilgilerdir.

*

Bir askerin NATO karargâhında askeri eğitim görmesi ne ise

bir iktisatçının IMF bünyesindeki kurumlarda ekonomi eğitimi alması ne ise

bir yazarın Iowa Uluslararası Yazarlık Programı’nda yazarlık eğitimi alması odur. *

Türkiye’den şimdiye kadar 12 yazar gitmiştir. Bejan Matur (2018) Birgül OĞUZ (2015) Mahir ÖZTAS (2004) Erendiz ATASÜ SAYRON (1998) Buket UZUNER (1996) Orhan PAMUK (1985) Bilgin ADALI (1983) Ismail Güven TURAN (1980) Leyla ERBIL (1979) Nazli B. ERAY (1976) Refik ERDURAN (1968) http://iwp.lib.uiowa.edu/index.php/iwpmap * 2018 yılında bu programa şair Bejan Matur gitmiştir. Biz Bejan Matur’u Zaman Gazetesi’ndeki köşesinde “Türkan Saylan’ın askeri öğrencilere kızları pazarladığı”nı yazdığı yazısıyla tanıyoruz. “@CemRodoslu” adlı bir twitter kullanıcısının haberdar etmesiyle şunu öğrendim: 2019 yılında Efe Duyan adlı bir yazar gidiyormuş.


* Bu programa giden yazarlara yönelik şahsi bir suçlama imasında asla bulunmuyorum. Bu durum, onların niyetlerinden bağımsızdır.

Ancak tekelci kapitalizmin BİR TEK DOLARINI BİLE BOŞA HARCAMADIĞINI ve ASLA HARCAMAYACAĞINI söylüyorum. Kapitalist blokun kültür-sanatta en az bir beyin cerrahı kadar ince çalıştığını, son derece dikkatli ayrımlar yaptığını, seçimlerini büyük bir sınıf bilinciyle yaptığını tekrar tekrar tekrar tekrar tekrar tekrar tekrar tekrar tekrar hatırlatıyorum.

*

Ve bütün bu yukarıdakileri okuyup/bilip/öğrenip bunlara şaşırmayanlar...

BENİ EN ÇOK ŞAŞIRTAN BU YAZILANLAR DEĞİL ARTIK BUNLARA ŞAŞIRMAYAN İNSANLARDIR.

* Bu kurumun CIA bağlantısıyla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler bu makaleyi okuyabilir. https://www.chronicle.com/…/How-Iowa-Flattened-Liter…/144531 Makaleyi bana yollayan ve bu konuda konuştuğum Arif Yavuz Aksoy'a teşekkür ederim.

*

Daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyen okurlar için:


https://www.amazon.com/Workshops-Empire-Stegner-American-Creative/dp/1609383710

2.097 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page